20 Ağustos 2007 Pazartesi

REŞAT NURİ GÜLTEKİN BİYOGRAFİSİ

Reşat Nuri Gültekein türk edebiyatımızın en eşsiz yazarlarında biridir.Yazdığı eserleri tiyatro tarzından yazması ve toplumu anlatması ,insanlarda RNG eserlerine karşı bağımlılık yaratmıştır.
Reşat Nuri 1889 yılında İstanbul'da Hayata gözlerini açtı...
Eğitim hayatını Çanakkale,İzmir ve İstanbul'da sürdürdü.Edebiyat fakültesinin bitirdikten sonra Bursa ve İstanbu'da lise öğretmenliği yağmıştır.Bunun yanında MEB da müfettişlik ve Çanakkale milletvekilliği de yapmıştır.Paris Kültür Ateşeliğinde de görev yapmıştır.Emekliye ayrıldıktan 2 sene sonra ,Tedavi için gittiği Londra'da 1956 yılında hayata gözlerini yumdu.Şu anda mezarı İstanbul Zincirli Kuyu Mezarlığındadır.


Başlıca hikaye, tiyatro ve roman alanlarında eserler vermiş bulunan Reşat Nuri’nin en başarılı edebi ürünleri romanlarıdır. İnce ve duygulu bir romantizm ile fazla derinleşmeyen fakat çok başarılı gözlemlerle bezenmiş gerçekçiliği kaynaşti- rarak geniş bir okuyucu yığınına seslenen yazar, özellikle dili ve anlatımdaki rahatlığı ve çekiciliğiyle ün yapmiş, sevilmiştir. Roman ve hikayelerinde kişilerin ve toplumun bazı gülünç yönlerine de sık sık dokunan Reşat Nuri’nin başlıca eserleri şunlardır: Çalıkuşu, Dudaktan Kalbe, Akşam Güneşi, Acımak, Damga, Kızılcık Dalları, Eski Hastalık, Miskinler Tekkesi, Anadolu Notları I-II, Yaprak Dökümü, Ateş Gecesi, Bir Kadın Düşmanı, Gökyüzü, Değirmen, Yeşil Gece, Olağan İşler, Gizli El, Harabelerin Çiçeği, Sönmüş Yıldızlar, Tanrı Misafiri, Kan Davası, Kavak Yelleri, Leyla ile Mecnun, Son Sığınak, piyesleri: Hançer, Hülleci, Çalıkuşu (N.Cumalı), Bir Köy Öğretme-ni, Balıkesir Muhasebecisi, Eski Şarkı, Tanrı Dağı Ziyafeti, Yaprak Dökümü piyesleridir. Tercümeleri ise: Hz. Muhammed’ in Hayatı ( Emil Dergmenheim ), Kahramanlar ( Carlyl ), Don Kişot ( Cervantes ), Yabancı, Atlı Adam, Bir Fakir Delikanlı, La Dam O Kamelya (A. Dumas Fils), Evham, Hakikat (Emil Zolda), İtiraflar (J. J. Rousseau)’ dur.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

AH REŞAT AMCAM BENİM,BANA ŞİİR YAZMAYI SEN ÖĞRETTİN.SEN BENİM HAYALİMSİN,HAYALİMDEKİSİN!SENİ HİÇ UNUTMAYACAĞIM...SENİ ÇOK SEVİYORUM.RABBİM RAHMETİNİ ESİRGEMESİN SENDEN!..